Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Ιστορία γραφειοκρατείας

Ερωτική απογοήτευση φαίνεται να ήταν τελικά, η αιτία της απονενοημένης πράξης του 33χρονου ελεύθερου επαγγελματία που νοσηλεύεται στο ΚΑΤ, σύμφωνα με την επίσημη θέση της πυροσβεστικής και του εκπροσώπου τύπου της κυβέρνησης.

Ο παρολίγον αυτόχειρας ανέβηκε στην ταράτσα εξαόροφης πολυκατοικίας όπου στεγάζονται γραφεία δημόσιας οικονομικής υποδιεύθυνσης και απειλούσε πως θα πέσει στο κενό.

Με μια πρώτη εντύπωση οι αυτόπτες μάρτυρες υπέθεσαν πως κάποιο οικονομικό αδιέξοδο του άτυχου άνδρα ήταν αυτό που τον έφερε στο χείλος της αυτοκτονίας και δεδομένης της άρνησης της προϊσταμένης να τον εξυπηρετήσει εκτός γραμμής προτεραιότητας, οδήγησε στην απελπισία τον νεαρό άνδρα που ρίχτηκε στο κενό. Όμως ύστερα από αποκλειστικά στοιχεία που αποκάλυψαν κυβερνητικές πηγές και οι κάμερες ασφαλείας της εφορίας φαίνεται πως τα κίνητρα του ήταν ερωτικής φύσης και οι δημόσιες υπηρεσίες δε φέρουν καμία ευθύνη.

Η οικογένεια του άτυχου άνδρα υποστηρίζει πως ο νέος επί 9 χρόνια προσπαθούσε να του χορηγηθεί άδεια για τη λειτουργία ενός τουριστικού καταστήματος στην περιοχή της Πλάκας και πως η γραφειοκρατεία και οι συνεχείς καθυστερήσεις τον οδήγησαν στην απελπισία.

Ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας όμως έχει άλλη άποψη πάνω στο θέμα. Δηλώνει πως θα προσκομίσει στοιχεία στη δικαιοσύνη, που αποδεικνύουν πως ο νεαρός είχε ερωτευτεί την δημόσια υπάλληλο που εξυπηρετούσε το κοινό και έβρισκε δικαιολογίες για να περιμένει στην ουρά για να την δει.

Από την πλευρά του το θύμα που βρίσκεται σε γύψο καταγγέλλει την αναλγησία του κράτους και διαψεύδει τις φήμες για ερωτική απογοήτευση. Σημειώνει ότι κατά τα τελευταία 9 χρόνια του ζητήθηκαν πιστοποιητικά εισοδήματος, παραστατικά επιχείρησης, κοστολογημένα τιμολόγια, τοπογραφικές μελέτες, πληρεξούσια, εξουσιοδοτημένες πράξεις, αιτήσεις και διπλότυπα, τριπλότυπα και σιδερότυπα ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η αρχαιολογική έκθεση και πραγματεία που θα κατοχύρωνε ότι δεν υπάρχουν ερείπια αρχαϊκής ή ελληνιστικής περιόδου στο χώρο ανέγερσης του καταστήματος του στην Πλάκα. Η πιθανότητα και μόνο υποχρεωτικής ανασκαφής για την τελική έκδοση της άδειας, έφτασε τον νεαρό άνδρα στο απεγνωσμένο αυτό διάβημα.

Ο υπουργός ανάπτυξης από το βήμα της Βουλής σε σχετικό επερώτημα δήλωσε πως πρόκειται για ασύστολα ψεύδη, υπογράμμισε πως ο νεαρός είναι εγκάθετος και δάκτυλος της αντιπολίτευσης, τον κατηγόρησε για φαλκίδευση του θεσμού της δημοκρατίας και απόπειρα υπονόμευσης των διάφανων και αποτελεσματικών δομών των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα είπε:

"Είναι ντροπή τέτοια φαινόμενα. Εμείς έχουμε βάλει στοίχημα με τον λαό και θα το κερδίσουμε, παρά τις προσπάθειες των αντιπάλων μας. Οι Έλληνες πολίτες δεν πιστεύουν σε ψέματα και πυροτεχνήματα"

Δημοσκόπηση δημοσιογράφου πρωινής ενημερωτικής εκπομπής σε λαϊκή αγορά σε μια γειτονιά στα Ταμπούρια έδειξε τον παλμό του κόσμου σχετικά με θέματα γραφειοκρατείας και κοινωνικής μέριμνας. Ενδεικτικές απαντήσεις:

"Κανείς δε νοιάζεται για το λαό. Μόνο να τρώνε ξέρουνε."

"Αχ τι μου λες κοπέλα μου; Δείξτε αυτόν εδώ τον κλέφτη που έχει τις πιπεριές 1,80 το κιλό. Τώρα θα δεις απατεώνα!"

"Εμένα ο άντρας μου έκανε τα χαρτιά του για τη σύνταξη του και τελικά την πήρα εγώ ως χήρα, αφού πέθανε και μάλιστα μειωμένη."

"Η νέα γενιά είναι ανυπόμονη, 9 χρόνια δεν είναι τίποτα. Έπρεπε να κάνει κι άλλο υπομονή..."



Πώς σε κάνει όμως η γραφειοκρατεία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου