Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Ισορροπημένη διατροφή

Καθημερινά όλο και περισσότερα άτομα παρουσιάζονται γύρω μας και διατείνονται πως γνωρίζουν τα μυστικά μιας ισορροπημένης διατροφής. Το διαιτολογικό ινστιτούτο ΟΡΚΑ (Οργανική Ρύθμιση Καταβολικής Απόδοσης) και τα επίτιμα μέλη του Γιολάντα Σαβουροκρεπαλάκη και Λούκουλος Πορτοστριμοκωλίδης αποκαλύπτουν τα απλά και γρήγορα βήματα που οδηγούν στο ιδανικό βάρος.

Μελέτες από έγκριτα Αμερικανικά Πανεπιστήμια σημειώνουν πως οι δίαιτες σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση του προτύπου της μεσογειακής διατροφής, είναι ο καλύτερος τρόπος επίτευξης του επιθυμητού βάρους. Ας πάμε όμως να αναλύσουμε τις διατροφικές οδηγίες και πως αυτές εφαρμόζονται στην καθημερινότητά μας.

Ο ρόλος των δημητριακών ολικής άλεσης και των υδατανθράκων γενικότερα υπογραμμίζεται από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Ημερησίως θα πρέπει να λαμβάνονται καρποί σιτηρών αναποφλοίωτοι (π.χ.βρώμη, σίκαλη, κεχρί), καθώς επίσης σανός και πριονίδια που βοηθούν στη ομαλή λειτουργία του εντέρου. Ακόμα οι ρίζες μπαμπού είναι γνωστές για τις ευεργετικές τους ιδιότητες σε περίπτωση έλκους, καθώς και τα καλάμια μπαμπού από σετ σαλονιού βεράντας. Από την άλλη πλευρά καλούμαστε να μειώσουμε την ποσότητα ζάχαρης που λαμβάνουμε καθημερινά, αντικαθιστώντας τη στον καφέ με οδοντόκρεμα με γεύση τσιχλόφουσκα.

Το κρέας θα πρέπει να αποφεύγεται συχνά αλλά κυρίως να προτιμάται λευκό κρέας από κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, κόκορα αλανιάρη καθώς και πιγκουίνο ατλαντικού. Τα ψάρια αντιθέτως, με τα ευεργετικά ω3 και ω6 λιπαρά θα πρέπει να έχουν την τιμητική τους δύο φορές την εβδομάδα. Συστήνεται να προτιμούμε φιλέτο από σαλάχι και τσούχτρες ιχθυοτροφείου.

Το ασβέστιο είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό για τα οστά μας και ένας πολύ καλός τρόπος να προστατεύσουμε το σκελετό μας γλιτώνοντας θερμίδες, είναι να καταναλώσουμε σκόνη από κιμωλία, γύψο ή σοβά οικοδομών.
Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν θα πρέπει ποτέ να λείπουν από κανένα τραπέζι κι αυτό διότι έχουν πολύ καλό φενγκ-σούι στην κουζίνα, κρατώντας μακριά τις τοξίνες από το χώρο μας. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να καταναλώνονται, αλλιώς το φενγκ-σούι γυρνάει τούμπα και θα γίνουμε σαν παλαιστές του σούμο.
Το νερό με τη σειρά του αποτελεί πηγή ζωής και γι' αυτό οι πιο σύγχρονες μελέτες υπογραμμίζουν τη λήψη 4 γαλονιών σε ημερήσια βάση.

Φυσικά θα πρέπει να ορκιστούμε πως δε θα ξαναβάλουμε λίπος στο στόμα μας και αν ποτέ κάποιος μας ρίξει στο ποτό ή στο φαγητό μας όταν δεν κοιτάμε, αλλά το καταλάβουμε εκ των υστέρων, θα πρέπει άμεσα να καταναλώσουμε ένα καπάκι υγρό σαπούνι για τα πιάτα ή μία μεζούρα απορρυπαντικό πλυντηρίου προκειμένου να διαλυθεί πριν απορροφηθεί από το λεπτό μας έντερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου