Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Λιθομορφικός κατακλυσμός

Ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν από το βράδυ στη χώρα μας. Η επιτροπή ασφάλειας και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών προβλέπει το τρομακτικό φαινόμενο του "λιθομορφικού κατακλυσμού".

Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μία ακραία και επικίνδυνη φυσική εκδήλωση, που είχε τελευταία φορά αναφερθεί το 1768 σε ένα χωριό της Νότιας Ιταλίας. Στις μέρες μας, με το πλεονέκτημα της επιστημονικής εξέλιξης και την ανάπτυξης της τεχνολογίας αιχμής του μοριακού αναλυτή κονιορτοποιημένου νέφους χαμηλού βαρομετρικού, μπορούμε να προβλέψουμε με χρονική και γεωγραφική ακρίβεια ένα τέτοιο κατακλυσμό.

Η πατέντα του επαναστατικού αυτού ηλεκτρονικού παλμικού περιβαλλοντικού σαρωτή, αναπτύχθηκε από τον ειδικό φυσικό κο Μ. Καρεκλοπόδαρο, που κατέχει την τιμητική έδρα της Χαωτικής Νανοτεχνολογίας στο Ινστιτούτο Μετεωρολογικών προβλέψεων στο Λιοκούκι Ημαθίας.

Ο "λιθομορφικός κατακλυσμός" συμβαίνει με τον συνδυασμό τριών παραγόντων και πολύ σπάνια εκδηλωνόταν σε παλιότερες εποχές. Όμως λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που αποτελεί έναν από αυτούς του παράγοντες, θεωρείται ότι θα αποτελέσει στο κοντινό μέλλον μια ακόμα φυσική απειλή.

Ασφαλώς, η πρώτη προϋπόθεση είναι το βαρομετρικό χαμηλό και η συγκέντρωση υδάτινων νεφών στην ηπειρωτική περιοχή με πολλούς πυρήνες συμπύκνωσης.
Από την άλλη πλευρά, αέριες μάζες από την έρημο Σαχάρα που κινούνται βόρεια με μεγάλες ταχύτητες, παρασύρουν ένα σώμα αφρικανικής σκόνης και άμμου που μόλις συναντήσει τους υδρατμούς, ενώνεται συνθέτοντας μια πηκτή ύλη ενυδατωμένων σωματιδίων.
Τέλος η παρουσία χημικών ρύπων όπως: άκαυστοι υδρογονάνθρακες, κυκλικές οργανικές ενώσεις, οξείδια του αζώτου, κυκλοεξάνιο, βενζόλιο και ανώτερα κλάσματα απόσταξης πετρελαίου αποτελούν μία ατμοσφαιρική κολλώδη μάζα που δημιουργεί με την άμμο και το νερό, σκυρόδεμα. Το γνωστό μας τσιμέντο.

Με τον τρόπο αυτό οι συγκολλημένες μάζες χώματος πέφτουν στο έδαφος σε μορφή χαλικιών προξενώντας καταστροφές σε καλλιέργειες, υλικές ζημιές σε κτίρια και οχήματα, ενώ τέλος είναι ιδιαιτέρως φονικές σε περαστικούς που δε διαθέτουν αλεξίσφαιρες ομπρέλες ή έστω θωρακισμένα αντιανεμικά μπουφάν.

Προσοχή σε όλους απόψε τη νύχτα...!

Διαμαρτυρία οικολόγων για τον βιασμό της φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου